Skip to content

Burnout & Stress

Wat is een Burn-out?

Als er één woord is dat kan worden geassocieerd met de term ‘burn-out’, dan is dit ‘uitputting’. Of het nu gaat om emotionele, fysieke of psychische uitputting, de toestand van uitgeput raken door langdurige blootstelling aan overmatige stress wordt burn-out genoemd. Simpel gezegd, ervaar je een burn-out wanneer je voelt dat het stresslevel te veel is om mee om te gaan. Je kunt niet meer voldoen aan de constante eisen, zelfs wanneer je dat zelf wilt.

Er bestaat niet meer zoiets als een stressvrij leven.

Misschien is dat er nooit geweest, maar vandaag de dag is een stressvrij leven een mythe. De realiteit is dat stress tegenwoordig een deel van het leven is. Sommige mensen ontwikkelen instinctieve grote strategieën om hen te helpen ermee om te gaan. Anderen lijken het nooit helemaal te lukken om de balans in hun leven te vinden die hen helpt met stress om te gaan.

Wanneer een persoon er niet in slaagt om een ​​evenwicht te vinden of een positieve uitlaatklep heeft om hen te helpen omgaan met hun stress, kan dit leiden tot een groot aantal problemen.  Burnout is het eindresultaat van ontelbare uren, dagen, weken, maanden en jaren van duwen en worstelen en porren en ploeteren langs een carrière, of een gezinsleven, alleen om dat doel te vinden, dat eindresultaat dat zo belangrijk was tender tijd en welke nog steeds buiten bereik is.

In het bedrijfsleven is burn-out een van de meest voorkomende manieren waarop mensen hun interesse verliezen en hun vermogen om goed te functioneren in hun werk. Het kan leiden tot andere vormen van stress en kan ook leiden tot een gebrek aan werk of zelfs uitval. Burnout komt veel vaker voor dan veel mensen zich realiseren of bereid zijn toe te geven. Het stigma dat hoort bij het toegeven dat je bent afgebrand, kan immers een leidinggevende of manager ertoe brengen om je vermogen om te functioneren en je bruikbaarheid binnen de organisatie onder de loep te nemen.

Stress en burnout coaching

Kan u helpen omgaan met deze stress. Niemand heeft ooit gezegd dat deze reis door het leven alleen moet worden gedaan. Vaak zijn mensen te trots om toe te geven wanneer een uitdaging meer is dan ze kunnen omgaan. Voor de geliefden die deze strijd ervaren, zullen ze willen doen wat ze kunnen om de persoon te helpen omgaan met de uitdagingen die ze tegenkomen. Stress- en burnout coaching is ontwikkeld en is speciaal ontwikkeld om je hiermee te helpen. Burn-out verschijnselen komen veel voor bij leidinggevenden of managers in hoge drukposities welke omgaan met de dagelijkse en niet-dagelijkse uitdagingen in hun leven.  

Wat zijn de verschijnselen van een Burnout?

Gevoelens van onvermogen om de stress te beheersen en te voldoen aan de voortdurende eisen van de stress leiden tot verschillende effecten op de fysieke, emotionele, sociale en mentale gezondheid van een individu. Omdat de persoon denkt dat hij/ zij niet (meer) in staat is om met de stress om te gaan, begint deze te voelen dat het niet nodig is om te veel moeite te doen omdat hij merkt dat hij echt niets kan doen aan de stress. Als gevolg hiervan neemt het productieve af, ontstaan ​​gevoelens van machteloosheid, hopeloosheid en weerzin.

Relaties met anderen kunnen negatief worden beïnvloed en zelfs de neiging om te stoppen met goed voor zichzelf te zorgen, zoals slechte hygiëne of verlies van eetlust, neemt toe. Bovendien kan geestelijke gezondheid ook worden beschadigd, omdat veel mensen die burn-out ervaren de neiging hebben om toch door te gaan. Dit kan leiden tot depressieviteit, machteloosheid en radeloosheid. Gevolgd door lichamelijke klachten met uiteindelijk volledige uitval als gevolg. Het lichaam gaat op slot waardoor je metaal en fysiek tot niets meer in staat bent. Het is zaak het niet zo ver te laten komen en op tijd naar de signalen van je lichaam en geest te luisteren.

Veel mensen nemen hun stress mee naar huis.

Stress op de werkplek is een uitdaging voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar het beïnvloedt ook andere aspecten van het leven van een persoon, zoals hun familie. Wanneer de meeste mensen van hun negen-tot-vijf banen naar huis gaan, of ze nu in het bouwveld werken of ergens in een kantoor als assistenn, laten deze vaak hun werk achter bij het dichttrekken van de deur. Ze brengen hun werk niet thuis mee. Echter, voor leidinggevenden en professionals die elke dag op de lijn staan, deze hebben de neiging om de druk van het werk mee naar huis te brengen. Dit kan ook leiden tot een aantal problemen binnen hun familieleven. Het gebruik van stress- en burnout coaching om de strijd en de strijd van het moderne leven te helpen, is een van de meest efficiënte manieren om alle stress die carrière en familie beïnvloed te beperken.

Oorzaken van Burnout

Voor een betere preventie en beheer van burn-out, moet men bewust worden van de verschillende oorzaken van de burn-out.

Meestal omvatten deze een gevoel van:

 • Weinig of geen controle over de stressvolle situatie.
 • Gebrek aan lonende ervaring (erkenning, voordelen, enz.)
 • Vage en / of te zware rolverwachtingen Te veeleisende stressoren
 • Onbetwiste of eentonige activiteit
 • Superieure, peer- of omgevingsdruk
 • Gebrek aan tijd voor ontspanning en socialisatie
 • Te veel verantwoordelijkheden
 • Gebrek aan sociale steun
 • Slaapgebrek
 • Depressie
 • Problemen met persoonlijkheid, zoals perfectionisme, pessimisme en autoritarisme.
 • De meeste coaches en psychologen zijn het erover eens dat de “Drie R” -benadering een van de meest effectieve manieren is om burn-out te behandelen en te beheren.

Deze omvatten:          

 1. Herkennen – De sleutel om burnout te beheren is vroege detectie, dus zorg ervoor dat je jezelf regelmatig beoordeelt met betrekking tot de waarschuwingssignalen van burn-out.
 2. Omgekeerd – Nadat u hebt vastgesteld dat u een burn-out ondervindt, zoekt u onmiddellijk de hulp van een coach om u te helpen de effecten van burn-out ongedaan te maken en de stress die u ondervindt, te beheersen.
 3. Veerkracht – Zodra de effecten van burnout zijn omgekeerd en de stress beheersbaar begint te worden, wordt het tijd om flexibel te worden in uw dagelijkse reacties op stress door middel van een goed beheer van uw fysieke, mentale, sociale, emotionele en spirituele gezondheid.

Het huidige economische klimaat maakt stress en burn-out coaching nog kritischer.

Met de recessie die nog steeds sterk is en miljoenen mensen wereldwijd zonder werk houdt, is de noodzaak om gefocust te blijven en een burn-out te vermijden groter dan ooit. Veel bedrijven hebben gekozen voor grote reorganisaties en besloten om grote delen van hun personeel te ontslaan of er een regeling mee te treffen. Om te overleven beroepen zij nog meer op hun leidinggevenden door een nog ​​grotere last aan verantwoordelijkheid te dragen. Iedereen weet dat hun baan op het spel staat.

Stress- en burnout coaching helpt mensen om technieken en strategieën te leren om de dagelijkse uitdagingen die ze tegenkomen te beheren. Het helpt om mensen de juiste manier te leren hoe ze de stress waarmee ze worden geconfronteerd moeten behandelen en hoe ze deze zorgen uit kunnen zetten waanneer hun baan ophoud. Ja, thuis werken is vaak een belangrijk ingrediënt in het leven van een uitvoerende, maar als je niet werkt, dan is het tijd om de stress van de dagelijkse werkplek opzij te zetten.

Stress- en burnout coaching is nog steeds een beetje nieuw en mensen zijn niet snel bereid om iets nieuws te proberen, maar als het gaat om opbranding en stress op de werkplek, dan is er geen tijd om aan te nemen dat je het zelf kunt verwerken. U ziet het misschien niet, maar uiteindelijk zullen de effecten voor iedereen om je heen duidelijk zijn en zal je werk eronder leiden. Luister goed naar de symptomen, die kan al een structurele pijn in de schouders zijn die telkens terug komt. Leer te luisteren naar je lichaam en vraag je af waar de lichamelijke pijn of irritatie vandaan komt.

Download hier GRATIS e-book: 10 Practische tips om je happiness direct te verhogen

Heb ik een Burnout?

Deze vraag wordt steeds vaker gesteld.  

Uit volksgezondheidscijfers blijkt dat 13 % van de werknemers op dit moment Stress ervaart. Te weten dat er voor eerst meer dan 10 miljoen banen zijn in Nederland. In het laatste kwartaal van 2015 steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen tot 10 020 duizend. In totaal groeide het banenbestand met 101 duizend tot het hoogste aantal ooit. In 2008, kort voor het uitbreken van de economische crisis, werd de mijlpaal al dicht genaderd. In de jaren daarna gingen veel banen verloren. Dit meldt het CBS

In 1995 waren er nog 8 miljoen voltijd- en deeltijdbanen in Nederland. Sinds 2000 waren het er meer dan 9 miljoen. Voor het volgende miljoen was aanzienlijk meer tijd nodig. Tweemaal eerder werd de mijlpaal van 10 miljoen bijna bereikt. Voor het eerst was dat in het derde kwartaal van 2008, toen de teller op 9 973 duizend kwam. Door de economische crisis zakte het aantal daarna tot 9 706 duizend. De 10 miljoen kwam weer in zicht in de loop van 2011 en 2012, maar na dat hoogtepunt zakte de werkgelegenheid weer in.
In de periode dat het aantal banen groeide van 8 naar 10 miljoen, nam het aantal personen in de leeftijdsgroep van 15 tot 75 jaar toe van 11,8 naar 12,9 miljoen.

Dat wil dus zeggen van 13% van deze 10 miljoen werknemers te kampen heeft met een burnout wat neer komt op 1.3 miljoen werkende in Nederland. Wat een aardig groot getal is. De vraag heb ik een burnout wordt op dit moment door al deze 1.3 miljoen medewerkers gesteld. De kans dat je er daar een van bent of een van gaat zijn is groot.

Er zijn meer banen in Nederland dan werkzame personen: 10 020 duizend banen voor 8 888 duizend personen. Elke honderd werkzame personen bezetten daarmee 113 banen. Eind 1995 waren dat er nog 111.

De toename van het aantal gewerkte uren is niet evenredig met de groei van het aantal banen. De omvang van de banen, dus het gemiddelde aantal uren dat ermee is gemoeid, is namelijk steeds minder geworden. In 1995 was dat 25,7 uur per baan, in 2015 was dat 24,2 uur. Hierdoor is het totaal aantal gewerkte uren in Nederland de laatste twintig jaar met 16 procent toegenomen, terwijl het aantal banen met 23 procent groeide. Dit huidige tekort aan personeel geeft een extra werkdruk op het bestaande personeel waardoor het risico op stress en burnout wederom wordt verhoogd.

Zorg dat je goed op de symptomen let en naar je  lichaam luisterd. Heb je hulp nodig bij stress of mogelijke burnout of wil je graag leren hoe je een burnout moet voorkomen? areyouhappy.nl heeft een selectie gemaakt van specialisten op het gebied van burnout coaching bij jou in de buurt. Door ons exclusief geselecteerd netwerk van coaches, begeleiders, trainers en stylisten voor elke vorm van hulp en in elke denkbare vorm, weet je zeker dat je de juiste hulp krijgt die je nodig hebt.  

Onze Burnout Coaches zijn werkzaam in de regio:

Noord-Brabant, Waalwijk, Sprang-Capelle, Waspik, Kaatsheuvel, Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot, Oisterwijk, Haaren, Vught, Den Bosch, Vlijmen, Drunen 

Staat jouw woonplaats er niet bij kijk dan hier voor een coach bij jou in de buurt.