Kies een dierencoach in de Provincie:
Door gemakkelijk op uw provincie te klikken komt u direct bij de beste Dierencoaches in uw regio. Meer weten? klik hier.
Wat is een dierencoach?
Steeds meer wordt dierencoaching ingezet als hulpmiddel in het begeleiden van mensen. Coachen met de hulp van dieren is vooral al bekend bij het helpen van autistische en gehandicapte mensen. En wordt hiervoor al jaren ingezet. Wegens de succesvolle geboekte resultaten is deze manier van coaches verder gaan ontwikkelen en blijkt het voor iedereen een succesvolle manier van hulpverlening te zijn.
De ingezette dieren voor deze manier van coachen, vooral paarden en honden hebben een open caracter en zijn gevoelsdieren. Dit maakt ze geschikt om mensen met individuele problemen te helpen. Het leven in al zijn vormen en aspecten staat met elkaar in verbinding, niet alleen met jou maar met iedereen en alles. Elk leven is verbonden met een ander leven. Een dieren coach helpt je deze verhouding tot het leven te herstellen wanneer er onbalans is ontstaan. Dieren kunnen hierin een speciale rol vervullen omdat zij als geen ander in het moment zijn en een beroep kunnen doen op het wezenlijke, het authentieke in ieder mens. Ervaringen, opgedaan in interacties met honden en paarden, kunnen je geweldige inzichten of juist directe bewustwording geven die je op dat moment nodig hebt.
Het is een bijzondere manier van werken, die op een heel directe manier mensen laat voelen hoe het met ze is en wie ze zijn. De coach begeleid je hierin en helpt je waar je naar toe wilt. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek onderstreept dat de psychische en lichamelijke gezondheid van de mens positief wordt beïnvloed door de natuur. De invloed van de natuur stimuleert persoonlijke groei op elk gebied.
Met welke problemen kan een dierencoach mij helpen?
De meest voorkomende dieren die gebruikt worden voor de coaching van mensen zijn paarden en honden. Vanuit de markt wordt deze vorm van interventie ook steeds breder bekend en meer geaccepteerd. Met name de enorme groei en ontwikkeling van zorgboerderijen geeft aan dat er steeds meer behoefte komt aan een ‘andere manier’ van omgaan met mensen, dieren en natuur. Paardencoaching is daar een prachtig voorbeeld van en boekt positief resultaat.
Deze vormen van coaching zijn geschikt voor iedereen. Zowel kinderen als volwassenen, met of zonder beperking ervaren dierencoaching als positief en als een goed hulpmiddel om je te helpen in persoonlijke ontwikkeling, bewustwording of het bewustzijn. Heb je klachten die te maken hebben met:
- Overgewicht
- Lusteloosheid
- Onzekerheid
- Psychische klachten
- Depressie
- Burnout
- Relatie
- Persoonlijke Groei
Ben je een leidinggevende of manager die meer zelfvertrouwen wil krijgen in zijn functie of staat je team nog niet gezamenlijk dezelfde kant op, ook dan is het coachen met de hulp van paarden of honden uitermate geschikt. Teambuilding uitjes of voor de individu. Het uitgangspunt bij dierencoaching is dat je je gevoel en intuïtie laat spreken en wat afstand neemt van het pragmatische realistische denkvermogen.
Coachen met de hulp van Paarden.
Met de hulp van een paarden word je geholpen meer uit jezelf te halen. Voor mensen die niet lekker in hun vel zitten om welke reden dan ook is dit een mooie en rustgevende manier van ontdekken. Zoals in een paardenkudde terug is te zien is een juiste balans in het leven noodzakelijk om je positief te kunnen voelen. Zoals bij een paarden kudde, heeft iedereen zijn/ haar taak en voelt zich daar prettig bij. Vaak maak je veranderingen mee in je leven gewenst of ongewenst die je een bepaalde richting in doen gaan. Het geeft onrust en dus onbalans in je leven wat je niet als een prettig gevoel ervaart.
Voor coaching met paarden hoef je niet perse een paardenfan te zijn. Paarden kunnen veel betekenen voor je als je nieuwsgierig bent naar paarden en open staat voor wat een paard je te ‘vertellen’ heeft. Een paard kan je raken op een niveau waar je wellicht mentaal nog niet eerder bent geweest. Het geeft je inzicht in wie je bent en wie je wilt zijn. Daarbij krijg je de professionele begeleiding van de door ons geselecteerde coaches.
Dierencoaching werk alleen wanneer je er volledig open voor staat. Wanneer je bijvoorbeeld sceptisch tegenover de dieren staat en je bij voorbaat al niet gelooft dat dieren je kunnen helpen, raden we je een andere vorm van coaching aan. Coaching werkt enkel wanneer je gemotiveerd bent en een risico durft te nemen door jezelf de spiegel voor te durven houden. Waar een wil is, is een weg. Als de wil ontbreekt zal elke hulpverlening falen.
Coachen met de hulp van Honden.
Bij het coachen met honden wordt je begeleid in je persoonlijke ontwikkeling met behulp van de hond welke als ‘spiegel’ wordt ingezet. Doordat honden vanuit hun natuurlijke intuïtie reageren op jou intenties en lichaamstaal nemen zij tegelijkertijd je innerlijk en uiterlijke gedrag waar. Deze eigenschap van deze geweldige dieren benutten de coaches bij je begeleiding. Jouw persoonlijke coachvraag komt aan het licht bij het contact met honden. Je ontdekt wat er tussen jou en de hond gebeurt en welke parallellen die heeft met je coachthema. Er wordt feedback gegeven en zowel de bewuste als onbewuste keuzes die je maakt waarop direct geoefend wordt met een andere aanpak. Dit zijn geanalyseerde keuzes tussen jou en de hond op het gebied van communicatie, leiderschap en relatie. Honden spiegelen je innerlijke verandering direct. Dierencoaching geeft een verhelderende ervaring. Coachen met dieren laat je zien waar je voor staat en wat de essentie is voor jou in het leven.
Dierencoaching voor kinderen.
Er worden verschillende coachtrajecten aangeboden die specifiek zijn afgestemd op activiteiten voor ouders/ verzorgers en kinderen. Zowel groepsactiviteiten als individuele trainingen worden aangeboden. Het uitgangspunt voor de coach bij de begeleiding van kinderen is het aanspreken op hun talent in plaats van het onvermogen of de vermeende beperkingen. Er zijn bijvoorbeeld programma’s die specifieke trainingen hebben voor kinderen en pubers waarbij het uitgangspunt het versterken van je relatie met je kind is alsmede het versterken van het ouderschap op zich. Kinderen worden met behulp van de hond bewust van zichzelf en hun gedrag. Met bepaalde specifieke oefeningen waarbij een paard of hond je help wordt je geleerd hoe je je ouderschap naar je kind kunt vergroten. Of wanneer sommige kinderen niet meer thuis wonen omdat ze al zo veel hebben meegemaakt maar hier niet over kunnen praten bied het coachen met paarden een oplossing.
Paarden zijn heel sensitief en communiceren met elkaar via lichaamstaal. Deelnemers hoeven hun geheimen of gevoelens niet hardop te zeggen om geholpen te kunnen worden: fluisteren tegen het paard of zelfs alleen denken aan wat ze dwars zit, is voor een paard genoeg om de deelnemers te steunen en feedback te geven. Een speciaal opgeleide paardencoach vertaalt de lichaamstaal van de paarden vervolgens in een coachvraag aan de deelnemer. Vervolgens wordt er indien gewenst een plan van aanpak gemaakt om dit vervelende gevoel de wereld uit te helpen en te zorgen dat dit geen beperking meer is op een ‘Happy’ leven.
Paardencoaching draagt bij aan verschillende doelen, zoals traumaverwerking, gedragsverandering en jongeren motiveren om zich in te zetten voor hun behandeling. Veel jongeren geven aan zich erg op hun gemak te voelen bij de paarden en het fijn te vinden dat de paarden hun gevoelens zo goed aanvoelen. Hoewel dat laatste ook best spannend kan zijn, heeft het een belangrijk effect: paardencoaching helpt jongeren en hulpverleners inzicht te geven in de gevoelswereld van de deelnemers. Het geeft hun behandeltraject een nieuwe impuls: de jongeren geven aan dat zij iets makkelijker accepteren als ‘een paard het zegt’, dan wanneer een hulpverlener ze confronteert met gevoelens of gedrag. Wil jij ook hulp van een paardencoach, klik hier.
Is een dierencoach voor mensen of ook voor dieren?
Mocht je problemen hebben met het gedrag van je hond of je paard dan is de inzet van een dierencoach een geschikte methode om je te helpen hierbij. Er wordt hulp geboden bij het oplossen van o.a. gedragsproblemen.
Paarden gedragen zich op een bepaalde manier in een kudde, de groep waarin ze leven. Ze gedragen zich op een manier die past bij hun rol en status in de kudde. In de vrije natuur leven paarden anders dan in de situatie waarin wij ze als mensen houden.
Paarden praten ook met elkaar, dit wordt paardentaal genoemd. Hett is geen verbale taal – zoals wij mensen gebruiken als we spreken met woorden. Het is namelijk een non-verbale taal, een taal die je spreekt met je lichaam. Gedrag vloeit voort uit de houdingen, gezichtsuitdrukkingen en andere kleine signalen die paarden afgeven als ze communiceren. Dit doen ze niet alleen tegenover andere paarden, dit doen ze namelijk naar jou als ruiter of trainer!
Daarom is het belangrijk om het gedrag van het paard te begrijpen, niet alleen zodat jij het paard begrijpt, maar ook zodat jij beter kunt communiceren met je paard. Jouw houding zegt namelijk meer voor het paard dan de woorden die uit je mond komen. Je leert om te communiceren en werken met het paard op hun natuurlijke manier. Een paardencoach helpt je hierbij.
Daarnaast vloeien veel gedragsproblemen en zogenaamde stalondeugden (zoals luchtzuigen, kribbebijten, etc.) vaak voort uit de onwetendheid van paardenhouders en –eigenaren over het gedrag van de paarden in de natuur. Als je leert over paardengedrag, zul je weten hoe je deze problemen kunt voorkomen en zelfs oplossen. Dit gebeurt vaak al door het paard in zijn natuurlijke behoeftes te voorzien.
Bij honden kunnen dit andere oorzaken zijn. De essentie blijft hetzelfde. De hond is van oorsprong namelijk ook een kuddedier. Kijk maar naar een roedel wolven en het bijbehorende gedrag. Mensen hebben de hond als huisdier geïntroduceerd maar het natuurlijke instinkt is nog niet verdwenen. Wanneer er een onbalans is kan dit voor problemen zorgen. Bij honden kan dit zijn dat:
- Je hond altijd blaft.
- Je hond springt tegen mensen op.
- Je hond is agressief naar andere honden.
- Je hond maakt de meubels kapot.
- Je hond trekt aan de riem.
- Je hond luistert niet als je hem roept.
Oplossingen die de hondencoach je kan bieden zijn bijvoorbeeld:
- coachende wandelingen met je hond
- telefonisch consult met tips
- huisbezoeken
- gedragscursus
Zowel honden als paarden zijn kuddedieren die zich spiegelen aan hun baasje. Het natuurlijk instinkt van beide dieren is ondanks dat ze als huisdieren worden gehouden nog altijd aanwezig.
De gebruikte methodes hebben alle als kernwaarden dat het simpel, liefdevol en met veel respect voor de eigenheid van de hond is. Jij als eigenaar van de hond wordt intensief begeleid door de coach en gedurende het hele herstelproces blijft de coach je ondersteunen. Het enige dat je nodig hebt, is een open mind en respect voor je hond. Je leert de taal van honden begrijpen om een respectvolle verstandhouding tussen jou en je hond tot stand te brengen zonder enige vorm van geweld of dwang. Het vraagt soms wel een andere levenshouding ten opzichte van je hond.
Hoe gaat een dierencoach te werk met mijn hond?
Zoveel problematieken, zoveel verschillende oplossingen. Elke situatie is uniek, dit maakt dat bij een eerste GRATIS intake gesprek zal worden besproken welke behandel methode het beste aansluit bij jou en je leefsituatie. Hier enkele voorbeelden van hondencoaching op maat.
Een gecoachte wandeling:
Tijdens een wandeling kun je de voor jou belangrijke vragen stellen. Het gedrag van de hond, en de reactie van jou als eigenaar daarop, zijn direct zichtbaar en kunnen ook ter plekke bijgesteld worden als dat nodig is. Na de wandeling is er onder het genot van een kopje thee of koffie gelegenheid voor theoretische toelichting.
Een gecoacht huisbezoek:
Tijdens een huisbezoek ben je met je hond in je eigen omgeving. Dat is de plek waar samen geleefd wordt en waar je 24 uur per dag met elkaar omgaat. Hier kan direct het gedrag van de hond en jouw reactie (en die van de gezinsleden) bijgesteld worden indien dit noodzakelijk is. In alle rust is er ruimte voor uitleg, oefenen en theoretische toelichting. In de huiselijke omgeving vertoeft de hond tenslotte het meest. Thuis vindt de meeste interactie met de hond plaats. Bij voorkeur zijn alle gezinsleden bij het bezoek aanwezig, zodat men samen met elkaar samen een nieuwe koers in de omgang met de hond kan bepalen.
Een gecoachte telefonische en/of mailbegeleiding:
Telefonische of per mail begeleiding coaching kan de uitkomst zijn als reisafstand, tijdgebrek e.d. een andere oplossing verhinderen. Er worden korte vragen op die manier goed worden aangepakt.
Met de hulp van dierencoaching wordt er zonder enige vorm van dwang of druk een respectvolle verstandhouding tussen jou en het dier tot stand gebracht. Met de juiste ondersteuning en nazorg kan jij de situatie met je hond of paard beter managen en in veel gevallen zelfs volledig oplossen. Gevolg is een liefdevolle en simpele opvoedmethode die eenvoudig is toe te passen en daadwerkelijk helpt waardoor je weer volledig happy in je vel kunt zitten. Dit heeft ook een positieve uiting tegenover de rest van je gezinsleden. Doel ten alle tijden is je leven in balans te brengen waardoor je het beste uit jezelf kunt halen. Klik hier voor een dierencoach bij jou in de buurt.
Klik hier en zet 3 eenvoudige stappen naar HAPPYNESS!
‘CREATE YOUR OWN HAPPINESS’
SOMS met een beetje hulp ♥
Onze partner coaches zijn o.a. werkzaam in de regio:
Katwijk – Leiden – Den Haag- Westland – Spijkenisse – Alphen aan den Rijn – Zoetermeer – Gouda – Capelle aan den IJssel – Rotterdam – Dordrecht – Den Helder – Heerhugowaard – Alkmaar – Hoorn – Purmerend – Zaanstad – Velsen – Haarlem – Amsterdam – Hilversum – Amstelveen – Haarlemmermeer – Bergen op Zoom – Roosendaal – Breda – Oosterhout – Tilburg – Oss – s’Hertogenbosch -Helmond – Eindhoven – Apeldoorn – Barneveld – Arnhem – Doetinchem – Nijmegen – Amersfoort – Utrecht – Zeist – Nieuwegein – Veenendaal – Hardenberg – Zwolle – Deventer – Almelo – Hengelo – Enschede – Venlo – Roermond – Sittard – Geleen – Heerlen – Maastricht – Dokkum – Harlingen – Workum – Sloten – Sneek – Leeuwarden – Delfzijl – Groningen – Hoogezand – Winschoten – Veendam – Stadskanaal – Assen – Emmen – Hoogeveen – Meppel – Emmeloord – Lelystad – Almere – Renesse – Zierikzee – Domburg – Middelburg – Goes – Vlissingen – Cadzand – Terneuzen