Kies een gezondheidscoach in de Provincie:
Door gemakkelijk op uw provincie te klikken komt u direct bij hulp op het gebied van Gezondheid in uw regio. Meer weten? klik hier.
Wat is een gezondheidscoach?
Onder gezondheid verstaan we vitaliteit, energie, een goede balans tussen voeding en beweging. Een gezonde levensstijl. Heb je ook de drang om fitter te zijn en meer energie te willen hebben? Of heb je regelmatig fysieke klachten zoals last van een opgeblazen gevoel. Misschien zit eczeem je in de weg om je happy te voelen. Je gezondheid is je grootste bezit. Voel je je niet gezond dan kun je niet de dingen doen die jou juist de energie geven in het leven en je daarmee ook vrolijk maken. Een goede gezondheid is de basis van je bestaan. Wanneer er een onbalans in je leven is ontstaan door welke reden dan ook zul je dit ook merken aan je vitaliteit.
De dikke van Dale definieerd het woord vitaliteit als:‘energie om te leven’. Het gaat er dus om dat je kracht vindt en ook houdt, om optimaal van te leven. Zowel ‘energie’ als ‘leven’ worden hier allebei in de breedste zin van het woorden worden bedoelt. Energie is niet alleen een brandstof waarop je motor blijft draaien. In de definitie van energie in woordenboeken komt vaak de term ‘kracht’ voor. In het kader van vitaliteit staat het ook voor kracht die je haalt uit motivatie, inspiratie en werkplezier. Het gaat hier om je eigen welbevinden. Dat is dan ook de vraag wanneer het gaat om gezondheid. Hoe is je welbevinden? Gaat het op dit moment niet zo lekker en heb je hier hulp bij nodig maak dan een GRATIS afspraak met een gezondheidscoach en kijk wat deze voor jouw vitaliteit kan betekenen.
Vitaliteit is van groot belang voor iedereen.
Zo wel fysieke als mentale energie. Wanneer een van deze 2 in onbalans is geraakt voel je je niet meer vitaal. Gevoelens als futloosheid, depressiviteit, neerslachtigheid of moehoed spelen op. Vitale mensen zijn juist alles behalve dat. Zij staan positief en energiek in het leven. Hebben zin om dingen te ondernemen en staan gelukkig in het leven.
Fysieke vitaliteit geeft je de basis voor energie. Wanneer je in een gezond en fit lijf zit beweeg je je makkelijker en is de motivatie om te bewegen een stuk groter. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding. Het houd je bloedcellen gezond en zorgt voor fitte spieren en gewrichten. Wanneer je fit bent en je je ook fit voelt ben je mentaal weerbaarder voor factoren van buitenaf. De kans op stress is hierdoor vaak kleiner.
Bewegen hoeft geen straf te zijn.
Onderzoeken wijzen uit dat een half uur wandelen of fietsen per dag al een enorm effect heeft. Je kunt dus sowieso de benenwagen nemen of de fiets als je een boodschap om de hoek moet doen. Dit zijn de eerste verdiensten op weg naar een vitaler leven. Voeding, alcohol en roken hebben ook een enorm effect op de vitaliteit dit is een algemeen bekend gegeven. Voel jij je momenteel niet vitaal en krijg je jezelf niet gemotiveerd ga dan eens in contact met een gezondheidscoach. Bij areyouhappy.nl vind je een selectie van professionals speciaal gericht op jouw problematiek of hulpvraag. Klik hier voor hulp bij jou in de buurt.
Wanneer je mentaal niet meer vitaal bent merk je dat door prikkelbaar te zijn. Je kan niet goed meer tegen stress en je hebt veel last van stemmingswisselingen. Het emotionele hangt nauw samen aan de fysieke vitaliteit. Een gezonde geest begint met een gezond lichaam. Om een gezonde vitaliteit te kunnen bereiken is ook voldoende ontspanning van groot invloed. Je wordt opgeslokt door het reilen en zijlen van het dagelijks leven waardoor veel mensen en jij waarschijnlijk ook, vergeten om ook te genieten van het leven. De eerste verdienste kun je al behalen door regelmatig iets leuks te doen. Dit kan met je partner, je kinderen, familie of vrienden zijn Maar dit kan je ook alleen. Houd je bijvoorbeeld van een rommelmarkt, daar heb je niemand voor nodig. Toch kan het je een positieve boost geven. Zorg tijdens je werk voor voldoende pauze momenten. Het niet of te weinig nemen van pauzes tijdens je werk kan een grote bottleneck zijn voor je dagelijkse vitaliteit.
Wat cijfers over de gezondheid in Nederland.
“Vitaliteit omvat de dimensies energie, motivatie en veerkracht, waarbij energie wordt gekenmerkt door zich energiek voelen, motivatie door doelen te stellen in het leven en moeite te doen om deze te behalen, en veerkracht door het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan” Deze omschrijving is door TNO en RIVM op basis van literatuur en een brede consultatie van Nederlandse deskundigen op dit terrein met betrekking tot het begrip ‘vitaliteit’ zo als generieke omschrijving opgesteld.
Het is als nooit tevoren van belang om mensen vitaal te houden.
Blijkt uit onderzoek van TNO samen met het RIVM. Daarbij ligt het accent op de vraag wat mensen wél kunnen (eigen regie, zelfredzaamheid, duurzame participatie) in plaats van wat ze niet kunnen. Ook voor het bedrijfsleven is vitaliteit een belangrijke issue: vitale werknemers zijn immers duurzaam inzetbare werknemers, die voor bedrijven van onschatbare waarde zijn om in de mondiale concurrentieslag overeind te blijven. De vraag: ‘Hoe vitaal is Nederland?’ of ‘Hoe vitaal is ons personeel?’ is echter niet eenvoudig te beantwoorden. Er bestaan meerdere definities van het begrip ‘vitaliteit’ en meerdere meetinstrumenten die claimen aspecten van vitaliteit te meten. TNO en RIVM hebben de handen ineengeslagen om de kerndimensies van vitaliteit te identificeren, te beschrijven en meetbaar te maken. Om dit meetbaar te kunnen maken hebben zij een model gemaakt om de vitaliteit van de Nederlander inzichtelijk te maken.
Uit de Gezondheidsmonitor die elke 4 jaar wordt opgesteld door Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) blijkt dat 49 procent van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Bijna veertien procent heeft zelfs obesitas. In de provincie Drenthe wonen gemiddeld de dikste mensen, bijna 53 procent is daar te zwaar. In Zuid-Limburg wonen de meeste mensen met ernstig overgewicht. 16,4 procent heeft daar obesitas.
Genoeg over overgewicht, laten we nu eens kijken naar depressies. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder zelf aangaf in 2014 zelf een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen. Vrouwen gaven vaker aan een depressie te hebben dan mannen: 9 procent van de vrouwen tegenover 6 procent van de mannen.
Depressies lijken het vaakst voor te komen op middelbare leeftijd. Een op de tien 40- tot 50-jarigen geeft aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na de ‘midlife’ periode geeft men minder vaak aan een depressie te hebben of te hebben gehad. Van de 65-plussers bijvoorbeeld gaf 6 procent aan het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Kinderen van 12 tot 16 jaar zeggen niet vaak depressief te zijn: minder dan 1 procent van de jongeren binnen deze leeftijdsgroep kreeg ermee te maken.
Dit zijn gegevens die je laten zien dat je niet de enige bent met een lage vitaliteit. Wij van areyouhappy.nl hebben een selectie van professionals die jou kunnen helpen wanneer je je niet vitaal of niet vitaal genoeg voelt. In 3 stappen vind je op dit platform de specialist bij jou in de buurt specifiek gericht op jouw hulpvraag. Wacht niet langer en zet de eerste stap. Klik hier.
Hoe kan een gezondheidscoach mij helpen?
Wanneer je te maken krijgt met een onbalans is je leven en dit veroorzaakt dat je enegie niveau flink daalt dan is het raadzaam om met een gezondheidscoach in contact te komen. Deze pakt verschillende problemen aan.
- Fysieke energiedaling
- Mentale energiedaling
- Falende gezondheid door obstipatie en opgeblazen gevoel
- Gebrek aan fitheid
- Te kort aan positiviteit
- Snel prikkelbaar
Hoe gaat een gezondheidscoach te werk?
Een gezondheidscoach bekijkt eerst samen met jou de situatie. De huidige en de gewenste situatie, Hier worden doelen bepaald en vastgelegd in een actieplan. Er wordt samen met de coach gekeken naar alle aspecten van een evenwichtige levensstijl. Onder andere neemt de gezondheidscoach je voeding, je beweging, je stressmanagement/ontspanning en je slaap onder de loep.
Jij bepaalt jouw prioriteiten en de intensiteit van je acties onder begeleiding van de gezondheidscoach. Soms is het beter om te starten met kleine duurzame veranderingen dan met drastische alles of niets ingrepen. Kleine succesvolle veranderingen stimuleren en geven je plezier om verder te gaan op het ingeslagen pad. Er wordt een persoonlijk plan van aanpak samengesteld.
De coach zoekt samen, indien gewenst of mogelijk ook in overleg met je behandelende arts, naar wat voor jou en je gezondheidsdoelen het meest geschikt is. We houden hierbij uiteraard ook rekening met je gezinssituatie, je sociaal netwerk, je werksituatie, enz.
In de daaropvolgende sessies wordt er geëvalueerd wat goed gaat en wat minder, wat de resultaten zijn en hoe je verder werkt in de richting van je doelen. Het is belangrijk dat je leert luisteren naar je lichaam. Wat geeft je energie en wat berooft je van energie? Hoe kun je de hunker naar bepaalde minder gezonde voeding of je suikerverslaving verslaan? Hoe overwin je jou eigen overtuigingen die je beletten om je levensstijl aan te passen en terug gezonder te worden?
Als cliënt geef je zelf aan hoe vaak je wil komen. In het begin zal dit waarschijnlijk wat meer zijn gezien veel dingen nieuw zijn en we gaan bekijken hoe je hierop reageert. Naargelang je verder in het proces komt en je je de veranderingen eigen hebt gemaakt kun je op eigen kracht verder.
Is een gezondheidscoach hetzelfde als een voedingscoach of sportcoach?
Nee, een gezondheidscoach kijkt verder dan voeding of sporten alleen. Deze kijkt naar je vitaliteit. Dit is zowel fysiek als mentaal. Wanneer je fysiek lekker in je vel zit maar mentaal niet kun je kiezen voor een gezondheidscoach.
Wanneer je lichamelijk niet lekker in je vel zit en dit zorgt voor mentale klachten dan raden we je een sportcoach aan die samen met jou een haalbaar actieplan opstelt om juist dat probleem aan te pakken wat voor jou van toepassing is.
Wanneer je je voedingspatroon wilt aanpassen omdat je bepaalde klachten ervaart of te maken hebt met allergieën dan kan een voedingscoach je het beste helpen. Dit geld ook wanneer je meer wilt weten over voeding of een aangepast voedingspatroon wenst. Hulp nodig? Klik hier.
Klik hier en zet 3 eenvoudige stappen naar HAPPYNESS!
‘CREATE YOUR OWN HAPPINESS’
SOMS met een beetje hulp ♥
Onze partner coaches zijn o.a. werkzaam in de regio:
Katwijk – Leiden – Den Haag- Westland – Spijkenisse – Alphen aan den Rijn – Zoetermeer – Gouda – Capelle aan den IJssel – Rotterdam – Dordrecht – Den Helder – Heerhugowaard – Alkmaar – Hoorn – Purmerend – Zaanstad – Velsen – Haarlem – Amsterdam – Hilversum – Amstelveen – Haarlemmermeer – Bergen op Zoom – Roosendaal – Breda – Oosterhout – Tilburg – Oss – s’Hertogenbosch -Helmond – Eindhoven – Apeldoorn – Barneveld – Arnhem – Doetinchem – Nijmegen – Amersfoort – Utrecht – Zeist – Nieuwegein – Veenendaal – Hardenberg – Zwolle – Deventer – Almelo – Hengelo – Enschede – Venlo – Roermond – Sittard – Geleen – Heerlen – Maastricht – Dokkum – Harlingen – Workum – Sloten – Sneek – Leeuwarden – Delfzijl – Groningen – Hoogezand – Winschoten – Veendam – Stadskanaal – Assen – Emmen – Hoogeveen – Meppel – Emmeloord – Lelystad – Almere – Renesse – Zierikzee – Domburg – Middelburg – Goes – Vlissingen – Cadzand – Terneuzen