Skip to content

Coaches Lees hier wat een coach voor jou kan betekenen

Wat is een coach?

Coaching is een vorm van begeleiding waarbij de persoon die gecoacht wordt (de “coachee”) centraal staat. Aan de hand van het stellen van gerichte vragen, gaat de coach op zoek naar wie je bent, wat je bezighoudt, wat voor jou belangrijk is en wat jou verder kan helpen. Er wordt dus niet gestart vanuit een bepaalde methode of strategie. Elk coachingsprogramma wordt individueel gecreëerd vaak helemaal op maat.

Dit gebeurt op basis van wat jij wil. Samen met de coach ontdek je wat je precies wil bereiken. Op die manier kunnen we bepaalde doelen vastleggen om positieve verandering te bereiken. Vroeger opstaan? Vroeger gaan slapen? Meer bewegen? Minder snoepen? Steviger in je schoenen staan? Het kan allemaal, en je coach helpt je erbij.

De coaching verloopt op jouw tempo. Het is de taak van de coach om in te schatten wat jij aankan. Vaak zal een depersonaliseert stappenplan opgesteld worden. Dit geeft je een leidraad waardoor het gemakkelijker wordt je doel te bereiken, en je slaagkans aanzienlijk verhoogt.

Een coach is geen arts.

Hoewel je medische achtergrond een waardevolle bron van informatie is, zal je coach nooit een diagnose stellen. Als er vermoed wordt dat er een medisch probleem is, zal de coach je aanraden contact op te nemen met een (huis)arts.

Een coach is geen psycholoog.

Terwijl je met een psycholoog vaak gaat kijken naar wat er zich in het verleden voorgedaan heeft, richt een coachingstraject zich meer op de toekomst. Om zich een beeld te kunnen vormen van je situatie kan het zijn dat de coach wel vraagt naar voorbije ervaringen, maar het is niet de bedoeling daar uitgebreidt op in te gaan zoals een psycholoog dat zou doen.

Een coach is geen leraar.

Een coachingstraject draait niet in de eerste plaats rond  het overdragen van informatie. Hoewel een coach zijn of haar coachee op gepaste momenten wel kan verderhelpen wanneer concrete kennis nodig is, zal de coachee vooral gestimuleerd worden tot eigen inzichten. Dit proces zorgt ervoor dat je begrijpt wat je kan doen in plaats van enkel te weten wat je kan doen. Een kleine maar belangrijke nuance!

Een coach neemt je bij de hand.

Wanneer je naar een garage gaat, dan verwacht je dat hij weet waarom je auto niet start en dat hij de nodige herstellingen doet om je auto weer vlot te laten rijden. Wanneer je naar een dokter gaat, zal die zeggen wat je moet doen om je probleem op te lossen zodat je weer beter wordt.

Een coach daarentegen, zegt je niet wat je moet doen. Er kunnen mogelijke oplossingen aangeboden worden, maar je gaat vooral samen op zoek naar wat jou verder kan helpen.

Een coach begeleidt, ondersteunt, motiveert. Een coach doet je ook nadenken en stimuleert je om je bewuster te worden van jezelf en je omgeving. Een coach doet je beseffen dat je meer kan dan je ooit gedacht had en moedigt je aan het beste uit jezelf te halen.

Een coach velt geen oordeel. Een coachingsrelatie is gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederzijds respect, en alles wat gezegd wordt tijdens gesprekken is strikt vertrouwelijk.

Het Engelse woord “coach” verwees oorspronkelijk naar een transportmiddel toen reizen nog moeilijk was: een koets of een rijtuig bracht de mensen op een comfortabele manier naar waar ze wilden zijn. En dat is precies wat een coach in figuurlijke zin doet!

Heb jij hulp nodig? Maak een GRATIS eerste afspraak met de specialist naar keuze. Wij hebben een selectie gemaakt van 18 verschillende coachrichtingen.  Kies voor een voedingscoach, studiecoach, sportcoach, spiritualiteitscoach, relatiecoach, rouwcoach, muziekcoach, loopbaancoach, lifestylecoach, opvoedingscoach, interieurcoach, gezondheidscoach, budgetcoach, dierencoach, businesscoach, burnoutcoach, communicatiecoach of beautycoach bij jou in de buurt. 

<iframe width=”373″ height=”247″ src=”https://www.youtube.com/embed/M9ShXJZltjw” rel=o” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

<iframe width=”1150″ height=”650″ src=”https://www.youtube.com/embed/M9ShXJZltjw?rel=0&amp;controls=0″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen‘&rel=0’></iframe>

Coachrichtingen Kies uw probleemgebied